Hoe maak je goede en inspirerende foto’s met een smartphone? 11 Tips

by lisa, 05 Mar 2019
Foto van voedsel op drie kleurrijke borden. Foto gemaakt met een smartphone (vogelperspectief).

Voor de meesten van ons is een smartphone bijna een onafscheidelijke gadget. En jij? Heb je ook een mobieltje altijd bij je? Ja, zeker, omdat je toch constant contact met anderen wilt hebben! In de praktijk is echter deze functie slechts een van de vele functies die in de huidige tijden een smartphone moet vervullen. Een smartphone is een uiterst universeel instrument dat met succes kan worden gebruikt voor werk en entertainment - bijvoorbeeld … om foto's te maken!

Interessante kaders kun je overal vinden bijvoorbeeld tijdens het rijden naar het werk met de bus, tijdens het joggen of wandelen met de hond in het park. Dus laten we de wereld via de kaders bekijken - observeren en ook details en emoties analyseren. Dit verbetert zeker de perceptie enorm. Oké, maar je zult zeker ook vragen: hoe maak je goede en intrigerende foto's met een gewone smartphone? Is het mogelijk? Natuurlijk wel! Check onze tips!

1. Kies de juiste compositie

Als je wilt dat jouw foto's een duidelijk boodschap met zich meebrengen, let dan op de basisregels voor foto’s bewerken. Er zijn er veel van, maar het is altijd de moeite waard te beginnen met de basis, dat wil zeggen - van de regel van derden, waarover we al hebben geschreven in een van onze vorige blogs over wiskunde in fotografie (klik hier). De regel van derden is een compositieregel in de fotografie die kan bijdragen tot een meer interessante foto.

Op deze foto wordt het principe van de regel van derden geïllustreerd.

Bovendien hebben de meeste smartphones, die op de markt beschikbaar zijn, een raster dat het kader in verschillende delen verdeelt (de zogenaamde rastermodus). Zorg ervoor dat je controleert of jouw telefoon deze optie heeft en wees niet bang om deze te gebruiken! Hiermee kun je goed jouw eigen foto's maken. Het is namelijk niet interessant wanneer een aandachtspunt, zoals het onderwerp van de foto, altijd in het midden wordt geplaatst. Wanneer het op of rond een van de vier kruispunten van de lijnen valt, wordt een foto meestal dynamischer.

Kadreer jouw foto's voordat ze worden gemaakt; probeer niveaus en pionnen te behouden. Toon ook een beetje omgeving. Te strakke kaders zijn niet mooi en vertellen geen verhaal. Ongeacht of je een object of een persoon fotografeert, geef jouw ’modellen’ een adem. Laat ook zien wat naast het hoofdobject van jouw foto staat. Zorg ervoor dat er andere interessante elementen op jouw foto zijn; zoals bijvoorbeeld: gebouwen, stilleven. Vergeet echter niet dat de boodschap van fotografie duidelijk en begrijpelijk moet zijn. En dit effect kan worden bereikt wanneer het hoofdobject het grootste deel van jouw foto vult.

Een foto vanuit vogelperspectief -  zoom in op een smartphone - vrouw die een foto maakt.

Designed by Freepik

2. Zet de horizon in een foto recht

Een van de belangrijkste regels in fotografie is als volgt: de horizon in jouw foto’s moet eenvoudig zijn. Tijdens het maken van een foto’s kunnen we dan niet vergeten dat bomen van beneden naar boven groeien of dat het water in een rivier horizontaal stroomt. Bij het nemen van foto’s (rechtop staan) worden vaak deze waarheden betwijfeld. Probeer dus de horizonlijn te laten overlappen met een van de horizontale lijnen. Om dit effect te bereiken, kun je de hulplijnen gebruiken.

Zoom in op een hand van een man die met een smartphone een foto maakt (zonsondergang)

Designed by Freepik

3. Fotografeer met het standpunt van een kikker

Een vrouw fotografeert twee andere personen vanuit het perspectief van een kikker.

Een ander idee en advies om mooie foto's met een smartphone te maken, is … het fotograferen vanuit het perspectief van een kikker. Kikvorsperspectief is ‚laag camerastandpunt ten opzichte van het te filmen object’ (Emanuel Damsteeg, Videofilmen; Termen en begrippen (1992)). In plaats van foto's te maken vanaf het niveau van het hoofd (telefoon die recht naar beneden wijst of iets naar beneden), probeer de foto’s vanaf de grond te maken (telefoon licht omhoog). Het perspectief van een kikker is geweldig bij het fotograferen van landschappen, architectuur, macrofoto's of andere creatieve foto’s.

Een foto van de Manhattan Bridge die uit een smalle steeg tussen twee baksteengebouwen wordt genomen.

Natuurlijk hoeft het perspectief van een kikker niet in alle mogelijke situaties te worden gebruikt. Het portret dat in deze positie wordt gemaakt, kan er een beetje vreemd uitzien.  Maar misschien kun je iets eruit halen (een element naar voren brengen) – iets, dat onmogelijk zou zijn met een ander perspectief?

4. Maak gebruik van goed licht…

Smartphones zijn geweldig wanneer we bij natuurlijk licht fotograferen. Het is dan moeilijk om eigenlijk te onderscheiden welke foto's met een camera zijn gemaakt en welke met een mobiel telefoon, omdat de sensoren, die in mobiele telefoons zitten, langzaam vergeleken kunnen worden met die van de spiegelreflexcamera’s. Het ziet er zo uit als men onder de loep het aantal megapixels neemt. Vergeet echter niet dat de spiegelreflexcamera’s nog steeds lichtjaren voor mobieltjes zijn, ten opzichte van de kwaliteit van foto's die bij slechtere lichtomstandigheden worden genomen. Het gaat hier dus vooral om foto’s die in donkere ruimtes worden gemaakt. In dergelijke gevallen kan ruis op de foto's verschijnen, alsook de zichtbare korrel (de kleinste structuren in de beelden). Bovendien kan het beeld gewoon minder helder zijn. Daarom is het best om een smartphone te gebruiken om foto’s in het daglicht te namen. Als dat niet mogelijk is, moet een gefotografeerd object goed worden belicht (verschuif het dichter bij het raam, steek het licht aan, of wacht gewoon ... op betere lichtomstandigheden).

5. …vermijd fel licht

Zoom in op een vrouw die een foto maakt met haar smartphone. Op de voorgrond bevindt zich een palmboom, op de achterkant zee en zon.

Photo by Ragnar Vorel on Unsplash

Bij fotograferen is het echt belangrijk om het sterke licht, en dus ook grote contrasten, te vermijden op het gezicht van de gefotografeerde persoon. Onze tip: maak 's middags, wanneer het licht het sterkst is, geen foto’s. Het model kan donkere schaduwen op het gezicht hebben en de gelaatstrekken kunnen gewoon te scherp worden. Smartphones hebben de neiging om de heldere gebieden van foto’s te overbelichten.

Een ander relevant aspect is fotograferen tegen de zon in. Als het gaat om de basiskennis van fotografie, weet je waarschijnlijk dat er drie soorten direct licht bestaan, namelijk: fotograferen met het licht in je rug, fotograferen met tegenlicht en fotograferen met licht van de zijkant. Je weet dus zeker ook dat fotograferen met het licht in je rug het meest populair is binnen de fotografie. Maar soms is het de moeite waard om een uitzondering te maken :-) Je kunt bewust een foto tegen het licht maken om een bepaald effect te bereiken - bijvoorbeeld de contouren van silhouetten van personen of de zogenaamde flare.

Vergeet niet dat er veel smartphones zijn die in staat stellen de witbalans instellingen te wijzigen. Probeer deze instellingen te gebruiken om deze in de lichtomstandigheden aan te passen. Gebruik de witbalans die de kleuren van jouw foto realistischer maakt.

6. Probeer niet de flitser te gebruiken

Twee personen die foto’s met hun smartphones maken en die flitser gebruiken.

Helaas, hoewel de smartphones ongelooflijk intelligente apparaten zijn, kunnen ze nog niet zelf de richting van een flitser bepalen. Je moet er dus rekening mee houden als je bijvoorbeeld besluit om een gewone flitser te gebruiken. Jouw foto's kunnen te licht zijn en jouw model kan een overbelicht gezicht en rode ogen hebben. Gebruik dus niet de smartphone flitser en probeer, indien nodig, het te verspreiden met een wit stuk papier dat als een lichte diffuser werkt.

7. Stabiliteit is zeer belangrijk

Als je stabiele foto's wilt maken, moet je zorgen voor voldoende stabiliteit. Soms is het genoeg om je benen een beetje te spreiden, de telefoon met je beide handen vast te houden en niet te bewegen, of zelfs je adem in te houden.

Zoom in op een smartphone die wordt bevestigd aan een statief. Op het scherm het strand en zee bij nacht.

Maar het betere idee is om een statief te gebruiken of de telefoon op een stabiel oppervlak te laten rusten en de foto met een zelfontspanner te maken. Een smartphone statief? Het klinkt een beetje exotisch, maar er zijn op de markt miniatuur statieven beschikbaar. Met deze miniatuur statieven kun je jouw telefoon langere tijd in een stabiele positie houden, bijvoorbeeld terwijl je foto's maakt van landschappen. Misschien is het een alternatief voor jou?

8. Probeer niet de digitale zoomfunctie te gebruiken

Het is normaal dat we verschillende functies van onze smartphone willen gebruiken tijdens het maken van een foto, ook als deze niet bevorderlijk voor de foto zelf zijn. Een van die functies is de digitale zoomfunctie. Hoewel deze functie in werkelijkheid door fabrikanten wordt geprezen, heeft deze slechts tot doel om een foto te vergroten en vaak … te strekken. Helaas is het ermee verbonden dat de kwaliteit van deze foto gewoon slechter is. Daarom is het soms beter om dichterbij het gefotografeerde object te komen of een foto te nemen en later bijsnijden met behulp van een programma om foto’s mee te bewerken.

9. Experimenteer met verschillende foto instellingen

Zoom in op een hand van een man die een smartphone houdt. Op het scherm zijn er kleurrijke gebouwen te zien.

Photo by Le Buzz on Unsplash

Veel smartphones hebben extra functies die bedoeld zijn om mensen te helpen bij het maken van betere foto's. Wees dus niet bang om ze te gebruiken! De optie lightpainting (schilderen met licht)  is perfect voor een nachtelijke fotografie, met de HDR-modus kun je zelfs de meest contrastrijke scènes fotograferen en de macro-functie is het best tijdens het maken van foto's van fauna en flora. Deze opties zijn erg handig en helpen jou zeker het potentieel van jouw smartphone ten volle te benutten. :-)

Zoom in op een smartphone. Op het scherm is een oude camera, die op het gras ligt, te zien.

Als je geen fan bent van de foto-instellingen die jouw smartphone bevat, vergeet niet dan dat je altijd een hulpprogramma voor foto bewerking kunt gebruiken met behulp waarmee je het beste uit jouw foto's kunt halen.

10. Oeps, het is jouw vinger!

Nou, gebeurt de besten wel eens! Tijdens het fotograferen (het maakt niet uit of je een smartphone of een traditionele camera gebruikt) houdt er rekening mee waar jouw vinger zich bevindt. Je wilt toch niet dat een prachtige foto wordt verspild door zo'n klein ding!

Een ander probleem dat de kwaliteit van jouw foto negatief beïnvloedt, is een vuile lens in jouw camera of smarthpone. Om dit effect te vermijden, is er genoeg om de camera met een droge microvezel of katoenen hemd af te vegen . Het is goed om er een gewoonte van te maken voordat je elke foto met je smartphone maakt.

11. Sla jouw foto’s op jouw SD kaart op

Smartphone is slechts een apparaat. Je kunt jouw telefoon bijvoorbeeld per ongeluk laten vallen. Een SD kaart per ongeluk beschadigen - is vrij onmogelijk. Dus, als je de mogelijkheid hebt om jouw foto’s op een SD kaart op te slaan, doe het! Het zou jammer zijn als je al jouw mooie foto’s kwijt zou zijn. Als je dat idee niet leuk vindt, denk dan eens na over het opslaan van je foto's in de cloud.

Een foto van een vrouw die graffiti fotografeert.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

We hopen dat onze tips niet alleen nuttig maar ook inspirerend zijn! En nu, neem jouw smartphone en … aan de slag! Zoek naar je eigen stijl! Probeer verschillende composities, kleureffecten, perspectieven, enz. We zijn erg benieuwd naar de effecten van je werk. We moedigen je zeer aam om je werken met ons te delen. Tag ons gerust in je foto’s!

P.S. We nodigen je ook uit om nog een van onze vorige artikelen te lezen in deze serie. In dat artikel geven we tips en inspireren we om in de zomer foto's met een smartphone te maken. Je vindt het hier.